Kan man träna och tävla med sin häst och samtidigt se till hästens bästa?

Det är en mycket känslig fråga i dagens samhälle. Starka röster talar både för och emot.

Kan jag bibehålla en hälsosam syn på hästen och samtidigt träna den för topprestationer?

Ja, det tror jag att jag kan. Dock måste man vara öppen och villig att lyssna till sin hästs signaler, både de psykiska och de fysiska. Vissa hästar har en så stor arbetsmoral och villighet att samarbeta att det går ut över deras egna kroppar, precis som mänskliga toppatleter.

 

Här följer några grundläggande fakta och tankar att läsa genom och fundera över. Tänk orsak-verkan-konsekvens, tänk på tidsaspekten:

 

Den fysiologiska aspekten

Hur påverkar belastning/träning hästens kropp?

 

Några grundläggande fakta:

Det tar ca 3-4veckor för musklerna att anpassa sig till hårdare belastning.

Det tar 6-8månader för senor och ligament att anpassa sig till hårdare belastning.

Det tar 2 ÅR för skelettet att anpassa sig till hårdare belastning.

 

Detta ovan är fakta. Det går inte att ändra på hur mycket vi än vill göra det. Hästen kan se fin och välmusklad ut men är fortfarande inte vältränad. Inte egentligen.

Vi måste komma ihåg tidsaspekten i det hela. Samtidigt måste vi lägga en viss belastning för att komma vidare. Utan träning – ingen utveckling. Min uppgift som tränare är att hitta hästens optimala zon. Inte för hård träning men inte heller för lätt träning. Balansen mellan hårdare prestationer och viloperioder. Varierad träning av de olika muskeltyperna.

Vi ska också komma ihåg att så gott som alla travhästar är barn eller tonåringar. Vuxen blir en häst först vid ca 8års ålder. Konsekvensen är att vi måste var än mer flexibla och än mer duktiga att läsa av de signaler vi får. Vi har att göra med växande unga individer.

Jag är väl medveten om att det finns personer inom travsporten som behandlar sin hästar som slit och slängvaror. Hästarna tränas för hårt när de är för unga, springer fort och bra ett mycket kort tag men lever sällan att se sin femte födelsedag.

Jag tar starkt avstånd ifrån den typen av hästmissbruk. Jag ska inte hyckla, jag skulle inte hålla på med travsport om pengarna inte fanns med i bilden men det finns vissa saker som helt enkelt inte är värt priset. Vägen och målet med mina hästar är prestation och hållbarhet, även långsiktigt. Det ena kan inte existera utan det andra för mig.

 

Den psykologiska aspekten

Personlig mognad.

Sug på de orden en stund.

 

Vad är din hästs personliga mognad? Har du funderat över det?

Eller en omformulering. Vad är min häst mogen att klara av just nu?

Jag kan inte säga det nog ofta. Alla hästar är individer. De mognar olika fort. De löser frågeställningar och utmaningar på olika sätt. De finns hästar med dålig teknik men med en otrolig vilja och vinnarskalle och det finns hästar med superteknik som helt enkelt inte tycker travträning/tävling är något att hänga i julgranen.

Rätt häst på rätt plats. Vissa hästar är inga travhästar trots en guldkantad stamtavla. Vissa är födda till att trava och de fullkomligt älskar det. Lär känna just din häst och lyssna. Tar du dig tid att lyssna berättar hästar mer än gärna!

Hästens psykologiska välmående har en större betydelse än vad du tror och är en väldigt viktig pusselbit. Det hästen verkligen förstår utför han så mycket bättre.

 

Sammanfattning

Tänk på helheten. Både kropp och sinne. Vi tränar fram toppatleter, minsta detalj har stor betydelse. Visa hänsyn och våga låta saker och ting ta den tid det tar.

 

Lycka till och vi syns i vinnarcirkeln!